top of page
OriginalRgb_Portrett_Erik_Fosnes_Hansen.jpg

Kort biografi

ab67616d0000b27368e7a555b6e3b149a3bc5196.jpeg
IMG_7012_edited.jpg

Erik Fosnes Hansen (f. 1965) er blant de fremste i sin generasjon av norske forfattere. Hans forfatterskap er ikke omfangsrikt i antall titler, men hver skjønnlitterær utgivelse har vakt stor oppmerksomhet og bøkene har funnet mange lesere og høstet anerkjennelse verden over. Hans bøker er oversatt til 36 språk.

 

Han var bare 20 år da han 1985 debuterte med Falketårnet, en fabelroman med handlingen lagt til en borg i Sør-Tyskland i korstogenes tid. Romanen formidler en dramatisk historie bygd rundt en skjebnemyte som med ubønnhørlig konsekvens driver handlingen frem mot en tragisk slutt. Debuten ble betegnet en litterær sensasjon, ikke bare på grunn av forfatterens unge alder og sikre litterære håndverk, men også for sitt totale brudd med den sosialrealistiske og politiserende tendens som hadde preget hovedstrømmen i norsk litteratur fra midten på 60-tallet.

 

Hans neste roman, Salme ved reisens slutt kom i 1990 og ble en stor suksess både i Norge og etter hvert også i utlandet. Titanics seilas fra avgang til undergang i 1912 utgjør romanens ytre ramme. Innenfor den beskrives livshistoriene til de 7 musikerne i skipsorkesteret som til sammen danner et mønster der viktige sider ved den tids europeiske sivilisasjon blir belyst.

Fosnes Hansens neste bok, Beretninger om beskyttelse, ble lansert 1998 som den første av to sammenhengende romaner. Mens Salme ved reisens slutt skildrer en bestemt tidsepoke, tegner Beretninger om beskyttelse et historisk lengdesnitt som strekker seg fra renessansen og frem til i dag.

Tilfeldighetenes spill er et hovedtema. I et langt innskutt essay gis en rekke eksempler på tilsynelatende tilfeldige sammentreff og en diskusjon om hvilken betydning de har. Formen og komposisjonen er mer subtil og moderne enn i Salme ved reisens slutt, og en rekke fantastiske innslag bryter med realistisk estetikk. Boken fikk gjennomgående en svært positiv mottakelse. For romanen mottok Fosnes Hansen Bokhandlerprisen 1998.

Hans første roman etter Beretninger om beskyttelse var Løvekvinnen (2006), som han påny fikk Bokhandlerprisen for. Den henter sin handling fra tidlig 1900-tall og er en følsom, vakker og ofte svært humoristisk skildring av en jente, Eva Arctander, som er annerledes og utstøtt; hun er født i en liten, norsk stasjonsby i 1912 og vokser opp med hele kroppen dekket av hår – hypertrikose – en sjelden, men faktisk forekommende medfødt tilstand. Faren, stasjonsmester Gustav Arctander, har vondt for å forsone seg med at Eva skiller seg ut. Romanens utvidede, psykologiske tema, der ensomheten og annerledesheten er omdreiningspunktet, kan sies å være den ubesvarte eller vanskelige kjærligheten mellom en forelder og et barn. Videre tematiserer romanen også de grunnleggende identitetsspørsmålene, gjennom den allmennmenneskelige diskrepans mellom det ytre og synlige mennesket og det indre, som ingen ser.

Løvekvinnen er blitt filmatisert i en stor norsk-tysk-dansk samproduksjon, med Rolf Lassgård i hovedrollen som stasjonsmester Arctander.

Romanen Et hummerliv (2016), er en mangefasettert historie med både komikk og tragedie. Romanen handler å bli voksen, om å måtte strekke seg litt lenger enn man tror man kan, om å forstå det man ikke vil forstå, og om den avstanden som kan oppstå mellom dem som egentlig elsker hverandre. Den er dessuten en bitende kommentar om våre dagers finanskrise og hvor ubønnhørlige de økonomiske mekanismene kan virke inn på enkeltmennesker.

I 2020 utkom så den burleske romanen Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin, der leseren befinner seg i et mangefasettert og surrealistisk landskap, som dels ligner på det historiske Tyskland, dels er et land utenfor tid og sted. Her kan dyrene tale – som i Falketårnet – bygninger kan skifte farge og vorter kan være i dårlig humør. To gullmakere kommer på sin vandring til Cottbus, og blir straks viklet inn i en thrilleraktig intrige på liv og død. Denne boka er sin egen sjanger, men den er også en parafrase over kunstens og menneskelighetens kår i vår egen verden.

Fosnes Hansen har også redigert lyrikkantologien Amor Roma (1989, ny utg. 2015), en lyrisk reisefører med dikt om Roma og Italia av nordiske diktere i fortid og nåtid. Han har skrevet librettoen til Gisle Kverndokks opera, Falketårnet(1990) basert på debutromanen. I 2001 utga han portrettboken Underveis – et portrett av prinsesse Märtha Louise. I 2005 utga han den muntre Kokebok for Otto. I 2011 utga han sammen med Finn Kalvik musikkalbumet Neste stasjon Grorud, der han skrev tekstene om å vokse opp på Grorud i Oslo. I 2019 kom Oslo – et eventyr, en litterær reisefører gjennom Norges hovedstad.

Erik Fosnes Hansen har bl.a. mottatt Riksmålsprisen, P2-lytternes romanpris, Cappelenprisen og to ganger Bokhandlerprisen, samt Spellemannprisen i kategorien beste tekstforfatter. Han har vært kortlistet til The IMPAC Award to ganger og til Prix Aristeion (EUs litteraturpris). I 2019 ble han tildelt Den norsk-tyske Willy Brandt-prisen. Han var i mange år litteraturkritiker og kommentator i Aftenposten og er aktiv som essayist og foredragsholder i inn- og utland. Han har også vært restaurantkritiker i VG. I perioden 2011-2016 var han medlem av Norsk Kulturråd og ledet Litteraturutvalget der. Han er medlem av Det norske akademi for språk og litteratur.

 

Erik Fosnes Hansen er gift med forfatteren Erika Fatland og bor i Oslo. 

9788202269685.jpg
9788202302542.jpg
9788202273545.jpg
9788202302535.jpg
9788202542702.jpg
9788202586768.jpg
9788202490645.jpg
Statuett1.jpg
IMG_9471.jpeg
bottom of page